XiTi, Firefox a otazníky

Francouzská služba XiTi Monitor čas od času vydá tiskovou zprávu, ze které jsou příznivci Firefoxu nadšení. Jiné to nebylo ani nyní, když se objevila francouzská zpráva o aktuálním podílu Firefoxu v evropských zemích (automatický překlad do angličtiny). Davy příznivců Firefoxu nadšeně jásají, vždyť ve Slovinsku se číslo povážlivě blíží 50 % a udávaný podíl v dalších 14 státech přesahuje 30 %! Podíl Firefoxu v ČR přesahuje podle XiTi 36 %, což je vynikající úspěch, který bych při dávném spuštění webu Přejděte na Firefox nečekal. Podívejte se na Firefox v Evropě sami, čím červenější, tím větší podíl (zdroj XiTi):

Ale je tomu opravdu tak? Asi úplně ne. Kdy jste se naposled setkali s měřícím kódem XiTi? Já jej ještě nikdy na českém webu nezahlédl, ale možná se jen špatně koukám. Kolik zahraničních webů hojně navštěvovaných běžnými českými uživateli používá XiTi? Obávám se, že jde o naprosté minimum. XiTi sice měří návštěvnost 285 tisíc webů, ale při letmém nahlédnutí do referencí jsem nenašel žádný, který je v Čechách populární. Jaké uživatele z Česka tedy XiTi měří a vyhodnocuje? Podle mého názoru jen početně omezenou skupinu nahodilých návštěvníků francouzských webů a některých webů v západní Evropě. V takovém případě je možné, že statistiky XiTi o uživatelích Slovinska či ČR mají řádově podobnou vypovídací hodnotu jakou by měly (naštěstí neexistující) statistiky TOPlistu nebo NAVRCHOLU.cz o uživatelích Beneluxu.

Poslední statistiky prohlížečů dostupné pro stejné období jak u XiTi, TOPlistu a NAVRCHOLU.cz jsou z loňského listopadu. XiTi měřilo jen předposlední listopadový týden a uvedlo 26,7% procentní podíl Firefoxu v ČR. Ve stejné době uvádí TOPlist přibližně 25,8 % pro všechny prohlížeče založené na jádře Gecko. NAVRCHOLU.cz za celý listopad změřilo necelých 19 % pro celé Gecko a 17,7 % pro Firefox. Čísla XiTi a TOPlistu jsou blízká, NAVRCHOLU.cz jsou nižší přibližně o 7 procentních bodů. Známá jsou také aktuální čísla pro 27. týden – 36,6 % pro Firefox u XiTi a 30,4 % pro Gecko u TOPlistu, tj. více než 6 bodový rozdíl.

Zdánlivý rozpor mezi uváděním podílu Firefoxu a podílu celého Gecka vysvětlil Tristan Nitot, prezident Mozilla Europe. Ve svém komentáři nové statistiky XiTi uvádí, že podle lidí z týmu XiTi je pod označením Firefox uváděn podíl všech prohlížečů založených na jádře Gecko. Firefox mezi nimi jistě tvoří většinu, ale je tu i postarší Mozilla Suite, SeaMonkey, Epiphany či Flock. Všechny tři služby uvádí shodně podíl Gecka, ale ani tak nejsou uváděné podíly srovnatelné, jde o jablka a hrušky.

Zatímco obě české služby měří podíl dle počtu návštěv, podle Nitota XiTi měří počet přístupů (hitů), tj. každé stažení měřícího obrázku. Počítání návštěv považuji za vhodnější metodiku, je na půli cesty mezi podílem prohlížečů mezi uživateli (tj. měření návštěvníků) a měřením podílu aktivity prohlížeče (tj. měření přístupů).

Podíl Firefoxu v ČR dle služby XiTi Monitor je podle mého názoru:

  • sestaven na základě pravděpodobně malého vzorku českých uživatelů zahraničních webů,
  • uměle zvětšen až o několik procentních bodů zahrnutím dalších prohlížečů s jádrem Gecko,
  • měřen méně vhodnou metodikou počítání jednotlivých přístupů
  • a přímo nesrovnatelný se statistikami českých služeb.

K čemu jsou statistiky XiTi Monitoru, co z nich lze vyčíst? Především jsou velmi úspěšným nástrojem marketingu služby XiTi, dále vyjadřují přijatelně situaci ve Francii a možná v několika dalších zemích, ale pro nás v české kotlině jsou užitečné jen jako indikátor trendu používání jednotlivých prohlížečů.

Upozornění: V minulosti jsem pracoval na vývoji NAVRCHOLU.cz a stále spolupracuji na rozpoznávání prohlížečů. Zároveň jsem byl aktivním členem projektu CZilla.

4 thoughts on “XiTi, Firefox a otazníky”

  1. Nelze než souhlasit. Na druhou stranu jsou statistiky XiTi velmi prospěšné z hlediska marketingu, protože o žádných jiných statistikách podílu Firefoxu (Gecka) se tolik veřejně nepíše, jako o těchto.

  2. Za největší podporu Firefoxu považují novou verzi Internet Exploreru. Poté, co se mému kolegovi, zarytému příznivci MS, v rámci aktualizace Windows stáhla verze 7 tohoto prohlížeče, přešel okamžitě na Firefox – a není to v mém okolí ojedinělý případ 🙂 .

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *