Blake Ross koupen Facebookem

Na serveru Planet Mozilla se každý den objeví takových zajímavostí, že to prostě Pavel nemůže všechno postihnout. Trochu mu pomohu…

Ve svém předchozím příspěvku jsem zmínil vývoj příští verze Eudory, která by ve formě rozšíření měla spojit uživatelské ovládání Eudory se sílou Thunderbirdu. Posteskl jsem si, že jsem zatím neviděl nic hotového ke hraní. Ale projekt Penelope není tak mrtvý, jak by to podle mých slov vypadalo. V Bugzille má projekt okolo 160 úkolů (vlastnosti, chyby, náměty), z nichž je několik vyřešených a na mnoha dalších se aktivně pracuje. Především však existuje pre-alfa verze rozšíření ukazující aktuální stav cesty k verzi 0.1. Ta by měla nabídnout import e-mailů a kontaktů, klávesové zkratky obvyklé v Eudoře a její základní nastavení včetně identit. Nicméně vývojáři sami přiznávají, že viditelný postup je pomalý, protože si úpravami vnitřností Thunderbirdu připravují půdu pro další práci.

Mitchell Bakerová, prezidentka Mozilla Corporation, už si také uvědomuje, že stav vývoje Thunderbirdu není ideální. Přiznává, že Thunderbird leží ve stínu Firefoxu a veškerého vývoje souvisejícího s Webem, a ptá se jak Thunderbirdu pomoci. Zatím nic víc než konstatování existence problému, ale ze správného místa.

Blake Ross (záznam v české WP) je v Americe známý jako dítě, které pomohlo na svět Firefoxu. Joe Hewitt kdysi rozchodil poslední verzi motivu vzhledu Modern, který byl výchozím pro Netscape 7 a který stále rád používám v SeaMonkey, a také je autorem populárního vývojářského rozšíření FireBug. Kluci spolu v roce 2006 založili společnost Parakey, která do dnešní doby nepředstavila veřejnosti snad vůbec nic. Jen Blake v rozhovoru pro IEEE nastínil, že dělá na čemsi, co setře rozdíl mezi operačním systémem a Webem, tj. jakémsi “web OS”. Startup Parakey se 18. července stal první firmou koupenou společností Facebook! (více též Google News) Oba koupení mladíci se už komentují na svých stránkách: Blake žertovně – odhaluje i architekturu Facebooku založenou na sqlite a iPhone =)) a Joe nadšeně. Gratuluji!

Zatímco počty stažení Firefoxu a Thunderbirdu jsou opěvovány hojně nejen fanoušky, ale i médii, o jiném softwaru okolo Mozilla.org není tolik slyšet. A přitom je čím se chlubit! Bugzilla 3.0 byla za dva měsíce od vydání stažena 86 000 krát! Představa byť jen polovičního počtu instalací mi přijde děsivá. All Your Bugs Are Belongs To Bugzilla.

Perlička na konec: subnotebook s možností předinstalovaného SeaMonkey – Kohjinsha SH Ultimate New Series. Krabička veliká 22 x 17 cm neváží ani 1 kg a obsahuje procesor od Intelu A100 na 600 MHz, 1 GB paměti, 100 GB HDD, dotykový display s rozlišením 1024 x 600 pixelů s možností připojení externího, touchpad, USB, WiFi, Bluetooth, LAN, a ještě zabudovanou videokameru. Pěkná hračička, že?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *