Cirque du Soleil: Delirium

Na konci týdne přivezou agentury Live Nation a Interkoncerts do Sazka Areny představení Cirque du Soleil nazvané Delirium. Splní tak sen šéfovi Sazky Alešovi Hušákovi. Já jsem o představení nesnil, ale upozornil mně e-mail od klubu cirkusu, ukázky představení mne zaujaly a tak jsem koupil lístek.

Co to je za cirkus?

Moderní. Velký. Dobrý. Úspěšný.

Cirque du Soleil založili v polovině 80. let dva bývalí pouliční umělci v Montrealu. Nejde o klasický cirkus, který občas rozbije své šapitó ve vašem městě, nenajdete v něm např. žádná zvířata. Zábavní společnost Cirque du Soleil je představována jako moderní či nový cirkus, neboť v jejich představeních jsou akrobatické výkony a jiné prvky klasických cirkusů kombinována s motivy pouličních představení, ale také operou, baletem, rockovou a word music. Představení jsou postaveny na příběhu, okrášleny pestrými kostýmy a doplněny živě hranou původní hudbou.

Ač mají jednotlivá představení pevnou hlavní dějovou linku, vzhled a hudbu, nejsou strnulá. V každém představení se neobjeví všechna připravená jednání a jsou zařazovány obměňované výstupy hostujících umělců – např. klaunů. Jednotlivá představení se tedy liší a představení jako celek se postupně vyvíjí.

Cirkus tvoří několik souborů, některé jsou trvale usídleny většinou v Las Vegas, jiné cestují po světě. Z více než 3500 zaměstnanců společnosti je okolo 900 aktivních artistů. Cirque du Soleil je považován za jeden z nejlepších cirkusů na světě, ostatně jeho představení shlédlo od založení okolo 50 miliónů lidí. Možná jste se s ním již nevědomky setkali – poslední, kompilační album Beatles nazvané Love je hudbou ze stejmenného představení cirkusu v The Mirage. Pokud se více než o šaškárny zajímáte o obchod, asi jste zaznamenali, že zakladatel a dnešní ředitel cirkusu Guy Laliberté se stal světovým podnikatelem roku 2007.

Nyní cirkus míří poprvé do Česka.

Delirium

Ale představení Delirium je jiné než zbytek produkce Cirque du Soleil. Klasická představení se hrají v jednom městě i několik týdnů ve velkých šapitó nebo v sálech určených jen pro Cirque du Soleil. Delirium je oproti nim multimediální produkcí představující hudbu a scény jiných představení Cirque. Živé multimediální běsnění určené pro stadióny, hrané ve městě jen po několik nocí a pak cirkus putuje dál, k dalšímu městu.

V klasických představeních Cirque du Soleil hraje hudba podstatnou roli, ale není tím hlavním. Je základem, na kterém je vystavěna dech beroucí show. Záměrem Deliria je možná použít show pro zvýraznění hudby. Existující skladby byly pro Delirium přemíchány, zrytmizovány, pro některé instrumentální skladby byla napsána slova, pro jiné vznikly zcela nové texty. Role hudby je tak výrazná, že představení lze považovat za koncert. Koncert šesti hudebníků, dvanácti tanečníků, šesti zpěváků, devíti akrobatů a tří herců.

John Coulbourn ve své loňské recenzi představení napsal: „Vynalezli znovu cirkus a pak, nedávno, vynalezli znovu i Las Vegas. Nyní quebecký Cirque du Soleil asi upřel svůj zrak na opětovně vynalezení stadiónové rockové show.“ Nicméně hned v další větě vyjádřil Coulbourn své zklamání z představení slovy: „A možná si tentokrát ukousli větší sousto, než mohou sníst.“ Delirium nebylo přijato kritiky nadšeně, ostatně koukněte se na recenze sami.

Já si udělám názor v sobotu a doufám, že Chuck Lavazzi měl pravdu se slovy „… přestože je Delirium takové odlehčené Cirque du Soleil, je pořád lepší než vůbec žádné Cirque du Soleil.“

Zahraniční recenze Deliria

Další odkazy

1 thought on “Cirque du Soleil: Delirium”

  1. ahoj prýma blog chtěla jsem se zeptat nevíš kde přesně ten cirkus leží nebo jstli tam jsou nějací češi? také bych chtěla vědět jestli dělají nějaké nábory chtěla bych tam také někdy vystupovat pls odepiš

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *