WebRunner aneb Gmail na desktopu

Od podzimu mám nainstalovaný Mozilla Firefox, používám jej denně, ale nikoliv jako běžný webový prohlížeč. Mám v něm vypnuté veškeré jeho uživatelské rozhraní, tj. žádné nástrojové lišty, žádná tlačítka Zpět a Stop, žádná nabídka. Domovskou stránku mám nastavenou na Google Calendar, který má můj Firefox celý pro sebe.

Google Calendar se tak pro mně stává skoro desktopovou aplikací. Spustí se okamžitě po klepnutí na ikonku, mohu se do něj přepnout pomocí Alt+Tab jako do každé jiné aplikace a zároveň se mi neplete mezi ostatní taby prohlížeče. Vynikající.

Ale včera u mně Firefox skončil.

Mark Finkle vytvořil aplikaci WebRunner, nyní ve verzi 0.5, která je určena pro náruživé uživatele webových aplikací. Ani ne 5 MB velký instalátor pro Windows (je i verze pro Mac) obsahuje především integrovaný XULRunner 1.8.1.2 (runtime jádra Gecko) a samotný maličký WebRunner. Při instalaci je vám kromě obvyklých otázek nabídnuta možnost rovnou nainstalovat na desktop ikony pro aplikace Google, konkrétně Gmail, Calendar, Docs & Spreadsheets a Groups.

Pro spuštění jednotlivých webových aplikací se používají soubory s koncovkou .webapp, které se jako parametr předají WebRunneru:
webrunner.exe -webapp gmail.webapp

Samozřejmě uživateli stačí klepnout na ikonku. Obsah souborů .webapp vypadá jednoduše, např. pro Gmail:

[Parameters]
uri=http://mail.google.com/
icon=gmail
showstatus=yes
showlocation=no
enablenavigation=no

Parametrem uri se určuje adresa webové aplikace, pomocí icon můžete spuštěné aplikaci přiřadit ikonu (umisťují se do adresáře chrome/icons/default), hodnota parametru showstatus přepíná zobrazení stavového řádku, obdobně funguje showlocation pro zobrazení adresního řádku (bude ale pouze pro čtení!) a konečně enablenavigation přepíná dostupnost klávesových zkratek pro navigaci (Alt+Left, Alt+Right a Alt+Home).

A proč je WebRunner teprve ve verzi 0.5? Na první pohled situace vypadá, že není nic lehčího než zrušit všechno uživatelské rozhraní a nechat uživatele pracovat jen v okně obsahu. Hotovo. Ale už na ten druhý pohled vyplouvají na povrch maličkosti z uživatelského rozhraní, které jsou občas potřeba: tisk stránky, uložení souboru, vyskakovací okna, kontrola pravopisu, podpora konfigurace proxy atd. Něco Mark již vyřešil, něco ještě na něj čeká. Třeba verze pro Linux.

Mimochodem, user-agent string WebRunneru 0.5 vypadá takto:
Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; en-US; rv:1.8.1.2pre) Gecko/20070201 Webrunner/0.5

4 thoughts on “WebRunner aneb Gmail na desktopu”

  1. Opravdu pěkné to je. Obzvlášť když se to zkombinuje s nějakou hezkou aplikací, zkoušel jsem RSS čtečku z ExtJS… Přidat k tomu ještě Google Gears, no… Zajímavé by to mohlo být!

  2. tak jsem to vyzkoušel, ale moc mně to nenadchlo, problematické spouštění přes příkazovýn řádek a nefunkčnost mouse gestures (když není tlačítko zpět) dost znesnadňuje používání, nevidím žádnou výhodu oproti používání přes browser, možná o chvilinku rychlejší start, ale to asi nevyváží horšíe ovládání aplikace a další nevýhody

  3. VfB: tam neni ani cilem mit tlacitko zpet .. k cemu? to by si mela webova aplikace, ktera je ve WebRunneru spustena, mela ohlidat sama .. 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *