Firefox 1.1 a další přeskočené verze

Tak už to udělali všichny. Všechny prohlížeče vznikající v bezprostřední blízkosti Mozilla.org už přeskočily některou svoji plánovanou verzi. Netscape 6.5, Firefox 1.1, Camino 1.1, Mozilla Suite 1.8 a SeaMonkey 1.5 byly netrpělivě očekávané verze, tvrdě se na nich pracovalo a přesto nikdy nespatřily či nespatří světlo světa. Tedy se svým původním číslem verze.

Netscape 6.5 nebyl nikdy hlasitě oficiálně ohlášen, ale všeobecně se očekávalo, že tak bude označena verze s kódovým jménem MachV založená na Mozille 1.0. Jelikož se jednalo o komerční prohlížeč, kde se vše tají až do vydání, objevilo se jen velmi málo potvrzení z důvěryhodných zdrojů, včetně pěkného trička rozdaného vývojářům. Protože předchozí šestková vydání Netscape měla velmi pošramocenou pověst a nová verze byla zásadně lepší, byla nakonec vydána v květnu 2002 jako Netscape 7.0.

Těsně před dokončením Firefoxu 1.0 na podzim 2004 chtěla CZilla zařadit opravu chyby otravující české uživatele. Už už to vypadalo, že uspějeme, ale nakonec byla oprava zařazena až do připravovaného Firefoxu 1.1. Ten měl být vydán v březnu 2005 a především aktualizovat Gecko ve Firefoxu na verzi 1.8. Vydání 1.1 se postupně posunovalo, až v létě chlapci v Mountain View došli k přesvědčení, že velké množství změn si zaslouží větší nárůst než o 0.1. Mozilla oznámila změnu o 0.5 a na konci roku vyšel Firefox 1.5, kde se čeští uživatelé dočkali zmíněné opravy.

Po vydání Camina 1.0 v roce 2006 prohlásil Mike Pinkerton, vedoucí vývoje, že 1.0 nemůže být perfektní, neb od toho je Camino 1.1. Vývojářům ostatně zbylo pár chyb a vylepšení, které se do první verze nevešly. Letos, měsíc před vydáním Camina 1.1, vývojáři naznali, že byli pilní jak včeličky a že mají hotovo více, než si zatím mysleli a rozhodli se povýšit verzi a vydat jej jako Camino 1.5. Uživatelé se tak nikdy nedočkají naprosto perfektní verze =)

Nejbrutálnějším způsobem byla přeskočena Mozilla Suite 1.8: Mozilla Foundation se rozhodla zcela pohřbít Mozilla Suite ve jménu Firefoxu. Ač připravovaná verze 1.8 nebyla dokončena pod svým jménem, několik nadšenců ji dokončilo a vydalo v lednu 2006 jako SeaMonkey 1.0. Následovala v podstatě lehká aktualizace ve verzi 1.1, za kterou mělo přijít SeaMonkey 1.5, založené na Gecku 1.9 a přinášející větší změny, jako např. přechod na toolkit využívaný Firefoxem a Thunderbirdem. Na konci května se vývojářům přechod na nové technologie povedl a vzhledem k dalším změnám bude nakonec vydáno SeaMonkey 2.0.

Možná vývojáři chtěli zvýšením uživatelům jen naznačit:

  • Nebojte se! Nová verze nemá s předchozí nic společného.
  • Zpoždění jsme nabrali kvůli mnoha skvělým novinkám.
  • Když se ohlédneme zpět na svou práci, musíme se pochválit.
  • Máme novější technologie a to se musí oslavit.

Ač číslo verze je jen číslem verze a samo o sobě lepší produkt nedělá, je často zvyšováno i za cenu zmatení novinářů a uživatelů.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *