Rybíz jako brusinky

Období sklizní jahodových plantáží na Plzeňsku skončilo, třešně letos mají své nejlepší časy téměř za sebou a začíná dozrávat červený rybíz. Máme jej každoročně více, než stihneme sníst a takže řešíme co s ním. Možností je pár:

  • rybízový koláč nebo bublanina,
  • kompoty a marmelády,
  • šťáva,
  • a nebo ještě nějaké jiné mlsání.

Koláče topí rybíz v cukrech, kompoty i marmelády z rybízu jsou obvykle příliš kyselé, šťáva se špatně konzervuje. Naštěstí polovička našla recept na netradiční rybízový kompot, který chutná jako brusinky. Recept není žádným rodinným pokladem, je bez problémů k nalezení na Webu. Přesto bych jej rád doporučil, neboť jsme jej vyzkoušeli, výsledek je prý velmi chutný a příprava docela jednoduchá. Co je potřeba:

  • 2 kg červeného rybízu,
  • půl litru vody,
  • půl litru cukru (krystal, krupice),
  • kousek celé skořice,
  • 125 ml tuzemského rumu,
  • několik uzavíratelných sklenic.

Rybíz odstopkujeme a nasypeme do vody v hrnci. Přivedeme je k varu a vaříme 10 minut. Následně přidáme kousek celé skořice, všechen cukr a znovu vaříme za stálého míchání 10 minut. Pak už hrnec odstavíme, přidáme rum a zamícháme. Nakonec slijeme do sklenic a zavíčkujeme.

Až se zima zeptá, co jste dělali v létě, zajdete do spíže a pochutnáte si na rybízových brusinkách. A někdy příště o marmeládách…

2 thoughts on “Rybíz jako brusinky”

  1. Určitě zajímavý recept 🙂 Bohužel já mám tak šíleně ráda brusinky, že si ten jejich chuťový vjem nemohu nechat ošidit rybízem. Rybíz je pro mě fajn záležitost, ale brusinky řadím o několik stupňů výše. V každém případě je to fajn nápad, jak naložit s letošní nadúrodou rybízu. Na naší zahradě se to jenom červená a to si toho rybízu de facto není potřeba po celý rok všímat. Tak s chutí do rybízu! O víkendu bude u nás koláč. Zdravíma přeji hodně dobrých mlsných nápadů 🙂

  2. Recept je určitě ve smyslu “co s kily rybízu”, nikoliv jak nahradit brusinky.

    Já mám brusinky také rád, ale jelikož můj barvocit není excelentní, hůř je nacházím a většinou ty nezralé. Nicméně se dají koupit plody klikvy dovezené ze Severní Ameriky. Klikva je přerostlá příbuzná brusinky a marmeláda z ní se udělá velmi snadno a je mňam, mňam.

Leave a Reply to DolceVita Cancel reply

Your email address will not be published.