Decentní batoh na 15″ notebook

Můj stařičký sportovní batoh dosluhuje a proto bych chtěl pořídit nový, aby v něm notebook byl jako v bavlnce. Toužím po nějakém pevnějším, ne příliš objemném, kompaktním batohu, za který se nebudu stydět na jednání. Pokukuji po tmavších barvách, neboť ne vždy pokládám batoh na naprosto čisté místo. Stanovil jsem i cenovou hranici a to na 2000 Kč.

V těch pár kamenných obchodech, co jsem navštívil, mají většinou k dispozici pouze brašny přes rameno a batohy určené pro studenty – neforemné vaky navržené pro jistotu i s místem na fotbalový míč. Nabídka internetových obchodů je pochopitelně mnohem širší, ale i tak má jeden z nich obvykle jen pár kousků, které odpovídají mým představám a požadavkům. I přes širokou nabídku jsem zklamán – většinou je batoh prezentován jedinou prťavou fotkou a uvedených parametrů je poskrovnu. Asi neexistuje dominantní hráč tohoto trhu, kterému by se vyplatilo batohy pořádně nafotit a popsat. Z pár malých fotek nelze poznat tuhost a nepropustnost materiálu, kvalitu zpracování či jak batoh vlastně sedí na zádech.

Začal jsem si dělat poznámky a pak mně napadlo, že by se ještě někomu mohli hodit. Rozměry udávám v centimetrech v pořadí šířka, výška a hloubka (jak daleko za zády bude batoh trčet), ceny jsou s DPH podle vyhledávání na Zboží Jyxa.

ACER BackPack Case Prestige

Podle webu ACERu jsou “batohy řady Backpack Prestige … určeny pro uživatele, kteří často cestují veřejnou dopravou nebo na motocyklu, přičemž však chtějí dát najevo své postavení“. Směšné, že?

Na naprosté většině e-shopů je batoh zobrazen pouze z čelního pohledu a jediným udávaným rozměrem je velikost kapsy na notebook. Nakonec batoh diskvalifikoval ojedinělý boční pohled, který ukazuje jeho velkou hloubku.

notebook 15,4″
vnější rozměry ? ? ?
vnitřní rozměry 34,5 36,8 5,1
hmotnost ? kg
objem ? l
barva černá, modrá
materiál ?
cena od–do 714–1799 Kč

Case Logic KLB15

Téměř půl metru vysoký batoh jako svoji hlavní přednost klade skořepinové dno a celkově dobrou ochranu notebooku. Podle jednoho z vlastníků je batoh vyztužený úplně všude, což je znát i na hmotnosti, a jeho tvar je téměř neměnný. Vnitřní uspořádání je vidět na webu výrobce (obrázek 1), popř. na stránkách B & H Foto. Uváděny jsou i samoopravitelné zipy, ale opravdu netuším, jak taková samooprava funguje. Batoh má doživotní záruku.

notebook 15,4″, možná až pro 17″
vnější rozměry 36,2 47 15,2
vnitřní rozměry 29,4 37,6 4,6
hmotnost 1,73 kg
objem ? l
barva černá, šedá
materiál nylon, pevná skořepina
cena od–do 1368–1999 Kč

Case Logic NBR15

Opět poměrně vysoký batoh, ale méně hluboký a s opravdu svěžím designem. Přední kapsa má organizér, který podle fotografie vypadá propracovaně. Polstrování by mělo být dostatečné.

Větší obrázek

notebook 15,4″
vnější rozměry 33 48,3 12,7
vnitřní rozměry 29 40 5
hmotnost 0,82 kg
objem ? l
barva černá, šedá
materiál nylon
cena od–do 1094–1699 Kč

Case Logic VNB15

Vzhled batohu se žlutým proužkem mne na rozdíl od předešlých batohů značky Case Logic příliš neoslovil. Podle fotografie obsahuje zadní kapsa oddělení pro notebook, v přední kapse je organizér a kapsa na čelní straně je určena pro ploché předměty. Výrobce se chlubí Speed Pocket, která by měla umožnit rychlý přístup, ale zároveň bezpečné místo k uložení cenností, což považuje za výhodu při odbavení na letišti. Kromě toho má výrobce pár dalších fotografií.

notebook 15,4″
vnější rozměry 33 44,5 20
vnitřní rozměry 30 39,5 6
hmotnost 1,16 kg
objem ? l
barva černá, šedá
materiál nylon
cena od–do 681–999 Kč

Delsey Computer L XL

Vypadá jako brašna na záda, že? Při pohledu na tento batoh si vzpomenu na koženkové brašny Škodováků v 70. letech. Pro mne je jeho tvar krabicovitý, ale přesto oceňuji velmi střízlivý vzhled. Batoh je kompatibilní s trolley systémem a má visací zámek. Mimochodem, opět je jakýkoliv jiný pohled na batoh k nenalezení.

Větší obrázek

notebook 15,4″
vnější rozměry 36 42,5 13
vnitřní rozměry 29,5 36 4,5
hmotnost 1,2 kg
objem 16 l
barva černá
materiál 600 deniér polyesteru
cena 1395

Delsey Jungle Urban

Uvádím jen pro úplnost, neb mně se příliš nelíbí řešení přední strany včetně výrazného nápisu a batoh je pro mne příliš hluboký, ostatně chlubí se svou objemovou rozšiřitelností. Web výrobce uvádí jako materiál nylon, český prodejce kombinaci polyamidu a polyesteru. Vyznejte se v tom. Francouzský prodejce má fotografie vnitřku.

notebook 15,4″
vnější rozměry 34 42 19–23
vnitřní rozměry 28,5 36,5 6
hmotnost 1,2 kg
objem 19 l + 4 l
barva černá / béžová
materiál 420 deniér nylonu nebo 420 deniér polyamidu a 600 deniér polyesteru
cena od–do 1599–1799 Kč

Delsey P´Leisure Soft

Pěkný sportovní batoh s dvojicí velkých kapes a jednou přední. Na můj vkus má příliš mohutné válečky jezdců zipu a sehnat fotku vnitřního uspořádání či velikost kapsy na notebook je asi nemožné. I na webu Delsey.

Větší obrázek

notebook 15″
vnější rozměry 31 39 17
vnitřní rozměry 28 34,1 6
hmotnost 0,7 kg
objem 12 l
barva černá / modrá / modrá petrol / béžová
materiál 1800×1200 deniér polyesteru
cena 1299-1349 Kč

Delsey Uptown

U batohu Uptown se Delsey nebál vyfotit vnitřek. Batoh jsem zahlédl i v černé barvě (s dalšími detailními fotkami), ale kombinaci šedé s černou považuji za výrazně lepší. Batoh lze nosit i přes rameno, má visací zámek a rozumí si s trolley systémem. Vnitřní prostor je ale o centimetr nižší než potřebuje můj notebook. V přední kapse je organizér.

Větší obrázek

notebook 15″
vnější rozměry 32 40 13
vnitřní rozměry 26,5 32 4
hmotnost 0,9 kg
objem 13 l
barva šedá antracit / černá
materiál 400 deniér polyamidu a polyesteru
cena 1439

Dicota BacPac Broker

Vzhled batohu je mezi přívlastky sportovní a klasický. Broker je ušit z nepromokavého, dvojitého materiálu, přičemž přední strana buď fosforeskuje (nepravděpodobné) či je reflexní (užitečné). Zadní kapsa má polstrovaný oddíl na notebook bez jistící přezky, přední obsahuje organizér na drobnosti. Popruhy jsou polstrované, polstrování zad propouští vzduch. Někde je výstup pro kablík na sluchátka. Na webu českého zastoupení lze vidět fotografie z jiných úhlů.

Větší obrázek

notebook 15,4″
vnější rozměry 34 42 16
vnitřní rozměry 30 38 5,5
hmotnost 1,2 kg
objem ? l
barva černá / stříbrno-šedá
materiál nylon
cena od–do 1100–2918 Kč

Dicota BacPac Business

Obchodní batoh Dicoty má netradičně uspořádané kapsy, které pozvolna vystupují z jeho přední strany do prostoru. Kapsy jsou určené pro veškeré příslušenství notebooku, elektronické hračičky a jiné osobní věci. Po stranách batohu jsou doplňkové kapsičky – sice jsou doporučovány pro telefon či MP3 přehrávač, ale cestou metrem bych v nich nechal snad jen papírové kapesníčky.

Polstrovaný oddíl pro notebook je doplněn jistícím páskem. Hlavní oddíl je určen pro papírové dokumenty. Polstrované jsou popruhy, zadní část batohu i rukojeť. Materiál je podle prodejců odolný, snad lze alespoň věřit uváděné nepromokavosti. Na webu Dicoty lze vidět řešení vnitřku.

notebook 15″
vnější rozměry 33 45 13
vnitřní rozměry 28 36 4
hmotnost 0,95 kg
objem ? l
barva černá / béžová
materiál 840 dobby nylon
cena od–do 1513–1999 Kč

HP Deluxe Nylon Backpack

Batoh od Hewlett-Packardu svým vzhledem naprosto splňuje mé představy, je ale hlubší, než bych chtěl. Získat o něm konkrétnější údaje hledáním na webu je asi nemožné. HP si vystačí s tím, že se do něj vejdou notebooky do úhlopříčky 17″, popř. ještě uvede dlouhý seznam vlastních kompatibilních notebooků. Mám 15″ notebook od Lenova a podle dostupného popisu ani nepoznám, jak moc se bude v batohu vrtět. Tři velikostí odstupňované kapsy se zavíráním na zipy s dvojicemi jezdců jsou přístupné shora a doplňuje je jedna přední na zip a jedna kapsa tak mapu. Na webu Alzy lze najít foto otevřené přední kapsy.

notebook 17″
vnější rozměry 34,3 45,7 22,2
vnitřní rozměry ? ? ?
hmotnost 1,3 kg nebo 1,68 kg
objem ? l
barva černá
materiál nylon
cena od–do 1022–1266 Kč

Kensington Contour Balance Notebook Backpack

Na většině českých e-shopů je batoh od Kensingtonu nabízen jako batoh konstruovaný pro ženy. Americký recenzent John Virata si jej pochvaloval a ani se o určení pro ženy nezmiňuje. Výrobce uvádí jako zásadní výhodu ergonomický návrh vytvořený ve spolupráci s Americkou asociací chiropraktiků. Výjimečný design přenášející váhu ze zad až do oblasti beder by měl způsobovat minimální námahu při nošení. Batoh má celkem čtyři kapsy – plně polstrovanou pro notebook s jistícím páskem, druhou kapsu pro objemné věci s organizérem pro malé elektronické hračky, přední rychle přístupnou malou kapsu a konečně spodní, téměř skrytou kapsu určenou pro příslušenství. Materiál je uváděn jen jako mikrovlákno, případně ještě s přívlastky jemné, trvanlivé, stylové a samozřejmě vodě odolné. Výrobcem je slibována doživotní záruka.

notebook 15,4″
vnější rozměry ? ? ?
vnitřní rozměry 29 36,5 5,1
hmotnost 1 kg
objem ? l
barva černá
materiál mikrovlákno
cena od–do 1262–1794 Kč

Lowepro Tropolis 1250

Tvarově podobný Delsey Computer L XL, ale s ladnějšími křivkami. Lowepro se jej nebálo nafotit z dalších úhlů a tak si lze udělat představu o organizéru v přední kapse či objevit boční kapsu na láhev. K uvedení batohu a jeho většího dvojčete byla vydána tisková zpráva, kde lze najít další detaily uprostřed slovní vaty.

Větší obrázek

notebook 15,4″
vnější rozměry ? ? ?
vnitřní rozměry 30,5 40,5 7
hmotnost ? kg
objem ? l
barva černá
materiál ?
cena od–do 1423–1719 Kč

Samsonite ICT Backpack 41

Batohy Samsonite se mi dlouhodobě líbí, Petr má s jedním dobrou zkušenost, ale přeci nebudu nosit batoh, který Míle připomíná její taštičku na kosmetiku. Na webu výrobce lze najít boční pohled na rozevřený batoh.

Větší obrázek

notebook 15″
vnější rozměry 34 41 19
vnitřní rozměry 29 34 5,5
hmotnost 1,29 kg
objem 15–18 l
barva šedá / modrá / černá / béžová
materiál polyester, nylon
cena od–do 1599–2370 Kč

Samsonite SAHORA Backpack Basic

Kompaktní elegán.Vnitřek skrývá trojici úložných prostorů, přičemž hlavní prostor má organizér na dokumenty a knihy, do kterého se asi ukládá i notebook. Občas sice pár papírů nesu, ale nebude mi tento organizér při jiných příležitostech překážet? V druhé kapse je organizér na maličkosti. Samsonite ušetřil za fotografa a snímků batohu je opravdu málo.

Větší obrázek

notebook 15″
vnější rozměry 35 44 12
vnitřní rozměry 28 35 5,5
hmotnost ? kg
objem 13 l
barva černá / béžová / … a další
materiál nylon
cena 1879

Targus Trademark Backpack

Hluboký batoh má tři velké kapsy – jednu z nich má polstrovanou přihrádku pro notebook s pružným jisticím popruhem, druhá z velkých kapes obsahuje organizér. Po stranách jsou dvě kapsy na láhve a další dvě na zip. Kdesi uvnitř je odjímatelná kapsička na mobil a skrytá kapsa na zip. Na webu výrobce lze najít jiné pohledy na batoh.

notebook 15,4″
vnější rozměry 40 49 23
vnitřní rozměry 30 36 5
hmotnost 1,6 kg
objem ? l
barva černá
materiál nylon
cena 1790

Toshiba Back Pack

Jeden z levných batohů nevypadá vůbec špatně. Má vše, co mají i ostatní batohy, nic zvláštního navíc. Foto s náznakem vnitřního uspořádání bylo opět k nedohledání.

Větší obrázek

notebook 15,4″
vnější rozměry 36 41 16
vnitřní rozměry ? ? ?
hmotnost 0,7 kg
objem ? l
barva černá
materiál ballistic nylon, dobby nylon
cena od–do 843–1042 Kč

Další batohy

Při pátrání po parametrech výše uvedených batohů jsem narazil ještě na několik dalších, na které uvádím alespoň odkazy.

A co tedy vyzkouším?

Zvažuji pořízení některého z těchto (dle priority): Delsey Uptown, Case Logic NBR15, Dicota BacPac Broker, Samsonite SAHORA Backpack Basic či Delsey P´Leisure Soft. Pokud jste vlastníkem některého z nich, podělte se o vaši zkušenost.

13 thoughts on “Decentní batoh na 15″ notebook”

  1. Samsonite SAHORA Backpack mám, ale Large. Ten organizér opravdu překáží. Lepší by bylo, kdyby místo na notebook bylo až vzadu a jinak prostor nebyl vůbec rozdělen. Tím, že je notebook uprostřed, tak za něj dáš prakticky opravdu jen dokumenty nebo knihy a před ním také není moc místa.

  2. Batoh MARELL , model QS-416 užívám dva roky,nemá chybu! Teď je novinka QS-432,trojkombinace za super peníze…

  3. Zdar,
    kamarat mne poslal odkaz na tento clanocek, pretoze akurat pripravujem test notebookovych batohov do casopisu Computer, cislo 17/07 (vyjde 6.9.). V teste bude vacsina dostupnych znaciek v CR, bohuzial vsak vacsinou od kazdej 1na, pretoze to neni nafukovacie :). V tomto prehlade som tak trochu objavill, ze delsey ma aj batohy na notasy, chyba tu vsak napriklad prislusenstvo Lenovo (velmi pekne batohy) a teraz nove batohy Logitech (tiez hodne pekne). Cesky vyrobca je napr. Topgal a nieco ma aj Hama a pripadne neznama to znacka Swiss Travel Products, ale o to je kvalitnejsia (sudim podla spickovych brasni, u batohu ocakavam podobnu kvalitu, nemam ho vsak este v redakcii).
    Mimochodom sucastou testu bude/je fotogaleria ku kazdemu testovanemu produktu 🙂 high-res … na CDcku k casopisu ;).

  4. U Lenova jsem objevil jen tyto dva
    elegantní, ale objemný:
    http://notebooky.itek.cz/doplnky-batohy/592667-IBM-ThinkPad-BackPack-Carrying
    a pro mně nepřitažlivý:
    http://www.alave.cz/lenovo-batoh-na-notebook-backpack:p:172631
    Jsou ještě nějaké jiné?

    Logitech Kinetik 15.4 Backpack zatím není k nalezení v obchodech, přijde mi objemný a 3 tisíce :
    http://digitalne.centrum.cz/cz/clanky/art_437/logitech-brasny-stojany-a-jine-nove-prislusenstvi-pro-notebooky.aspx

    Batohy Topgal jsem viděl, ale příliš mně nezaujaly – designem míří dle mého názoru na mladší věkovou skupinu – střední a vysoké školy.
    http://www.topgal.cz/batohy/na-notebook/

    Hama má batohy, ale v českých e-shopech jsem našel jen školní. Na německém webu mě zaujal snad jen
    http://www.hama.de/portal/articleId*138892/action*2563

    U Swiss Travel Products jsem našel jediný batoh:
    http://www.swisstravelproducts.com/index.cfm?pageID=1630&action=details&article_ID=34&vcat_ID=3&vPageCat=3&vPagetitle=Bags%20-%20Swiss%20Line&vMaxRows=3
    Jsou ještě nějaké další?

  5. mám tu novou Sahoru business, D49.020, mám ji teprve týden a zatím je super, sehnal jsem to na antler.cz, ještě ji nemají v katalogu ale ta slečna ti tam poradí a sežene od Samsonite co chceš

  6. Vlastnim HP Deluxe Nylon Backpack po roce a pul odesel zip a mam diru z boku batohu.
    Vnitrni vypolstrovani zabranujici poskozeni notebooku je nedostatecne

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *