HP kupuje firmu zakladatele Netscape

Marc Andreessen s Jimem Clarkem založili v roce 1994 společnost, kterou později znal celý svět jako Netscape. Ač jejich stejnojmenný prohlížeč nebyl prvním, stal se na pár let synonymem Webu. V srpnu 1995 proběhlo IPO společnosti a neskončilo vůbec špatně. Původně měla být akcie nabízena za 14 dolarů, ale na poslední chvíli byla cena změněna na 28 dolarů. Za první den cena za akcii vylétla na 75 dolarů, což byl téměř rekordní zisk akci za první den. Cena akcií nějaký čas rostla tak, že zaměstnancům v Netscape raději zakázali v pracovní době sledovat pohyb akcií firmy. IPO Netscape je považováno za začátek první internetové bubliny.

Nicméně zářivá budoucnost společnosti Netscape začala díky tlaku Microsoftu tmavnout. Jako obranu Netscape na jaře 1998 zveřejnil zdrojové kódy svého vlajkového produktu, ale na podzim byl Netscape pohlcen AOL formou výměny akcií oceněnou na 4,2 miliardy dolarů podle tehdejších kurzů. Marc Andreessen se stal CTO AOL, ale dlouho na své židli nevydržel, podobně jako další top manažeři Netscape.

Andreessen už při odchodu z AOL říkal, že by se rád věnoval startupům. S několika přáteli založil společnost Loudcloud, která se věnovala webhostingu. Po dvou letech proběhlo IPO společnosti a nebylo zázračně úspěšné – přišlo v době po prasknutí dot-com bubliny a v okamžiku, kdy investoři nechtěli nakupovat. Loudcloud chtěl získat 200 miliónů dolarů, získal jen 150 miliónů.

V létě 2002 Loudcloud prodal své webhostingové služby firmě EDS za 65 miliónů dolarů. Nešlo o webhosting známý z Česka, kdy se od tisíců zákazníčků vybírá pár stovek za rok. Loudcloud poskytoval služby v oblasti enterprise a v okamžiku prodeje měl 50 klientů. Pod novým názvem Opsware se společnost začala soustředit na vývoj software pro automatizaci správy datových center a počítačových center. Zákazníkem se stal EDS, který měl po tři roky zaplatit za služby 50 miliónů dolarů.

Za pár let se z Opsware stala jednička na trhu a mezi jeho zákazníky je hodně zvučných jmen. Dnes HP oznámil, že kupuje Opsware za více než 1,6 miliardy dolarů. Marc si ke svým úspěchům připsal další a na svém velmi zajímavé blogu vyjádřil nadšení, že se jejich vize dostane k více společnostem a organizacím.

Za jak dlouho bude svět podobně psát o jeho dalším start-upu, o Ning?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *