Předloni dostala Míla pod stromeček domácí pekárnu DOMO-BIELMEIER B 3650. Dárek pochopila tak, že je i s obsluhou a tak od té doby peču doma různé chleby. S radostí, neb není nad probouzení v bytě provoněném vůní čerstvého chleba. Kromě různých druhů chleba umí pekárna i marmelády. Princip je sice triviální, topit a míchat, ale je báječné nemuset marmeládu hodiny míchat. A jak tedy třeba na višňovou marmeládu?
Na jednu dávku potřebujeme 2 kg vyzrálých višní, želírovací přípravek, cukr krupici a nezapomeneme připravit uzavíratelné sklenice. Želírovací přípravkem se rozumí např. Quittin firmy Haas, Džemfix od Vitany, Gelfix od Dr. Oetker, přípravek od Madami nebo klasický Pektogel. Všechny jsou označovány poměry mezi ovocem a přidávaným cukrem jako 1:1, 2:1 nebo 3:1.
Odpeckování višní je temný bod přípravy: určitě vyberte omyvatelné prostředí, oblečte si starší tričko a obrňte se trpělivostí. Odpeckované višně nasypeme do vaničky pekárny a zvolíme odpovídající program. Pekárně Bielmeier trvá marmeládový program hodinu a 17 minut, což je na uvedené množství šťavnatých višní málo. Obvykle tedy pustím program poprvé jen se samotnými višněmi, při druhém běhu přisypu cukr a přípravek.
Po pár hodinách máme vaničku plnou vařící marmelády a slijeme ji do sklenic. Plníme centimetr pod okraj, po jejich uzavření je na pět minut otočíme a postavíme na víčko, po uplynutí zase otočíme víčkem vzhůru. Nezapomeňte sklenice popsat. A je hotovo. Zbyla-li ve vaničce marmeláda, která se nevešla do skleniček, určitě mlsejte, je to lahoda.
Děkuji za skvělý nápad! Máme v kastrólu předvařené višně. Představa tvrdnutí u kamen mě docela děsila a tenhle nápad nakopl 🙂