Borůvkový džem z bezinek

Když jsem nedávno otrávil celou rodinu, rozhodl jsem zkusit zpracování černého bezu raději podle receptů. Od paní Nelly jsem dostal tip na džem (marmeládu) z bezinek, která chutná jako borůvková. Už jsem zkoušel kompot rybíz jako brusinky a tak mě další napodobenina lákala. Mám pro vás nejen klasický recept, ale i polopatický recept pro nás začátečníky.

Recept pro ženy

Většina receptů je psána pro lidi, co jsou v kuchyni jako doma. Recept je stručný, spíše povrchní a vynechává řadu nezbytných kroků. Příkladem může být recept Pampelišky na Labužníkovi:

Suroviny:

  • 2 kg jablek,
  • 1 kg bezinkových bobulek,
  • 800 g krystalového cukru,
  • 30 g kyseliny citronové, případně šťáva ze dvou citronů,
  • 1–2 dl rumu.

Příprava:
Jablka dobře opereme, rozvaříme, prolisujeme a ještě povaříme, přidáme bezinkové bobulky a dále vaříme. Do rozvařeného džemu vmícháme krystalový cukr, vaříme ještě asi 10 minut a zkoušíme, zda džem již želíruje. Těsně před dokončením vmícháme kyselinu citronovou, nebo šťávu z citronu. Do hotového, vychladlého přidáme rum a sklenice plníme a uzavřeme. Džem je výborný na omelety.

Kde se seberou bezinky, v čem se lisuje, jak dlouho trvá část „dále vaříme“ – to vše jsem chtěl vědět, abych si byl jistý, že džem připravím správně. Odpovědi nikde.

Polopatický recept pro ostatní

Pokud umíte uvařit maximálně vajíčka nebo čaj a do kuchyně vcházíte jen voláni vůní hotového jídla či hnáni pocitem hladu, jste tu správně. Výše uvedený recept jsem vyzkoušel a přes všechny nejasnosti se zdá, že jsem uspěl. Mohu vám nabídnout jeho úplnou verzi, kterou zvládnou i lidé od počítačů. Na celou realizaci si vyhraďte raději celé odpoledne, poprvé jde vše pomaleji.

Suroviny a kde se vezmou

Je málo receptů, u kterých si přečtu suroviny a mohu říci, že jsou všechny doma po ruce. Obvykle doma nemáme různé netradiční druhy zeleniny a všelijaké příměsi.

V našem receptu jsou komplikací plody černého bezu. Čtete-li tento recept pozdě na podzim, v zimě, na jaře či v začínajícím létě, budete mít se sehnáním bezinek velký problém. Na konci srpna, začátkem září bude problém jen malý. Bezinky se obvykle v supermarketu nekoupí.

Než za bezem vyrazíte, oblečte si dlouhé pevné kalhoty. Nic nepotěší holá lýtka tak jako pohlazení od kopřivy, plané ostružiny či šípkové růže. Připravte si také 8–10 litrový kbelík a nůžky. Nemáte-li po ruce zahradnické, lze použít i větší domácí nůžky.

Za černým bezem se budete muset vypravit na okraj civilizace. Bez totiž zapáchá a proto jej nenajdeme v úplné blízkosti člověka. Roste na pustých místech, podél polních cest, v remízcích, u potoků, na okrajích lesů, lze jej najít v zahradách a v parcích. Pro přípravu potřebujete jen zcela zralá plodenství, nezralé kuličky se stejně špatně oddělují od stonku. Zralá plodenství poznáte podle fialového stonku. Načesejte přibližně plný kbelík volně ložených plodenství.

Situace s jablky je lepší, jen jich nezapomeňte nakoupit přibližně 3 kg, protože je budete ještě vykrajovat. Preferujte sladká a měkká. Máte-li zahradu, seberte klidně padaná jablka, určitě je lze použít. Cukr a rum je obvyklým vybavením špíže, kyselinu citrónovou seženete v regálu s potřebami pro zavařování a pečení nebo kupte citróny.

Příprava bezu a jablek

Po návratu z terénu je čas na oddělení jednotlivých kuliček. Připravte si hrnec nebo kbelík, v něm budete bezinky otrhávat i otrhané zachycovat. Kbelík je vyšší a poskytuje tak lepší ochranu před neposlušnými bezinkami. Do jedné ruky chyťte stonek plodenství, ponořte pod okraj kbelíku či hrnce a druhou rukou otrhávejte podobně jako rybíz ze stonku, ale stačí mnohem jemněji. Pevně držící kuličky nechte být, stejně asi nejsou zralé. Každou kuličku zatoulanou mimo kbelík hned lapte, šťáva bezu se používala i jako barvivo. Posledním krokem je opláchnutí bezinek, vyplavení stopek a seschlých kuliček. Neporadím vůbec nic, protože jsem ten pravý postup neobjevil. Buď nejsem spokojen s čistotou kuliček a nebo mi jich půlka odplave.

Jablka omyjte, na prkénku rozkrájejte všechna na čtvrtiny, pusťte si rádio či hudbu a vykrájejte jadřince.

Pomůcky, manévry

Budete potřebovat velký hrnec, pět litrů určitě, nejlépe s odpovídající pokličkou, později vařečku či cokoliv jiného na míchání, větší džbánek (lze nahradit jiným hrncem), ponorný mixér či něco jiného na prolisování jablek, běžnou utěrku, hadřík na utírání kapiček všude možně, naběračku a také sklenice, do kterých hotový džem nalijete.

Pokud vše máte připraveno, v kuchyni se opevněte. Žádná žena pravidelně využívající kuchyni nesmí dovnitř. Určitě nechcete, aby vaše snažení jízlivě komentovala.

Jdeme na to

Vykrájená jablka nakrájejte na menší kousky (cca 2–3 cm) do hrnce a zalijte litrem a půl horké vody. Přiveďte vodu do varu a pak můžete ohřev ztlumit. Vařte přibližně 5–10 minut, občas jablka zamíchejte. Důležitější než přesný čas je měnící se konzistence jablek. Když původně červenožluté slupky zrůžoví, vylovte si jeden kousek a na lžíci jej zkuste prstem lehce rozmáčknout. Pokud nejde, vařte dál a opakujte zkoušku po chvíli.

Když jsou jablka měkká, přichází čas pro pokličku, utěrku a džbánek. V hrnci máte totiž nyní skoro jablečný kompot (a pokud máte z dalších kroků strach, můžete ještě ustoupit se ctí), jen jeho šťávu nebudete pro džem potřebovat. Šťáva je chutná, byť hodně sladká, a byla by škoda ji vylít. Vypněte ohřev. Pokličkou přiklopte hrnec, ale na jedné straně nechte mezírku (pro inženýry: osy hrnce a pokličky nebudou totožné), utěrku natáhněte od ucha přes pokličku k uchu a šťávu slijte do džbánku či druhého hrnce. Připomínám, že stoupající ochlazená pára je pořád dost horká, takže se koukejte raději zboku.

V hrnci máte rozvařená jablka a musíte z nich udělat homogenní kaši. Ponorný mixér opravdu ponořte, čím hlouběji, tím méně stříká po kuchyni. Nemáte-li ponorný mixér, můžete zkusit šťouchadlo používané na přípravu bramborové kaše. Jablečnou kaši nechte opět vařit, míchejte. Chcete-li však vidět simulaci bahenních sopek v SOOS, nemíchejte. Součástí receptu ale vymalování kuchyně není =)

Kritická fáze

Nemáte-li důvěru ve vlastní schopnosti, oblečte si staré tričko nebo třeba ochranný oblek. Do bublající jablečné kaše, kterou stále mícháte, přisypávejte pomalu bezové kuličky. Dostatečné míchání se stává kritickou částí přípravy, neboť hmota změnila barvu z růžově béžové na tmavě fialovou. Ohřev ztlumte tak, abyste zvládali míchat, a nechte vařit dalších pět minut. Znovu připomínám, že bez barví a praskající bubliny prskají vůkol.

Za stálého míchání vsypte cukr krystal, sypte rovnoměrně po celé hladině hrnce a vařte dalších deset minut. Podle receptu pro ženy je potřeba zjistit, zda džem želíruje. Nevím, jak se to přesně dělá, našel jsem cosi o zkoušení na studeném talíři, ale pokud budete vařit o něco déle, určitě nic nezkazíte.

Ke konci vsypte kyselinu citrónovou nebo vymačkanou citrónovou šťávu, zamíchejte, povařte poslední minutu a vypněte ohřev. Na začátku chladnutí ještě míchejte. Po částečném vychladnutí přidejte tuzemský rum a zamíchejte.

Do zavařovacích sklenicí můžete džem z hrnce nalít, ale nelze zaručit 100% úspěšnost. Po své zkušenosti doporučuji raději sklenice plnit pomalu naběračkou. Sklenice zavřete a jste téměř u konce. Pokud jste kuchyň opevnili před ženami, naberte na lžičku hotový výsledek a jděte nechat ochutnat tu, která po vás nepořádek v kuchyni uklidí. Míle marmeláda chutnala, dokonce více než originální borůvková.

Vyzkoušíte-li tento polopatický recept, dejte mi vědět, jak vám džem chutnal.

20 thoughts on “Borůvkový džem z bezinek”

  1. Pane Haunere, díky za recept. Budu-li s výsledkem jen z poloviny tak spokojena, jak jsem se dobře bavila u Vašeho receptu, bude to prima. Dnes jdu na bezinky, výsledek sdělím.
    m.d.

  2. Jsem žena, která při výrobě bezinkového likéru podcenila opevnění v kuchyni, což odnesl i náš původně bílý pes, který zásadně vaří se mnou, ale výsledek je vynikající.
    Bezinky jsou často považovány za plevel, ale výsledky jsou úžasné. Na Váš recept se duševně připravuji, (duševní příprava se také nesmí podceňovat), před čtyřmi dny jsem asi hodiny vařila likér a tři hodiny myla kuchyň a psa.
    Pokud tedy překonám nechut k úklidu, která předchází návštěvě přírody, sdělím výsledek svého pokusu.
    JK

  3. Vyzkoušela jsem, opravdu dobré. Ale psychicky jsem nevydržela a po rozvaření bezinek jsem přece jen celé přepasírovala přes síto, bylo to plné nepříjemných peciček (tak 1/4 hmoty). Výsledek je velmi dobrý, zařazuji to do každoročních aktivit.

  4. Vyzkoušela jsem a trochu si dnes zjednodušila. Máme zahrádku s mnoha jabloněmi. Když nevím co s jablky, nastrouhám je do sklenic a časem použiju na různé dobroty. Dnes jsem použila do džemu z bezinek. Výsledek byl ohromný. Bohatá chuť, lahodná, úžasná!! Doporučuji všem! Děti i kolegyně a kolegové v práci žasli. Nevěřili, že je to z bezinek:-) Výborná!

  5. Ano taky jsem šťávu pasírovala přes síto, ale ještě před jablky. Ty jsem dala až když jsem v hrnci měla šťávu po propasírování. Pak už to šlo ráz na ráz. Jablka na štrůdl, cukr želírovací, kyselinu citrónovou a trochu rumu. Naplnila jsem do vyhřátých sklenic a zatáhla víčky. (skleničky si dám na 50 stupňů do trouby. Lépe chytají víčka a nezavařuji už. Opravdu moc dobrá marmeláda, velmi zdravá a za pár korun!!!

    1. Dobrý večer, zapoměla jste dodat na jak dlouho je do té trouby dáváte.
      Já vždy dám do plechu utěrku, hrnek vody, do toho zavřené sklenice
      a steriluji dvacet minut na 100st. pak je přendám na dřevěný stůl a nechám až vychladnou. Mám je uskladněné ve sklepě.

  6. Tak jsem hledala na netu nějaký recept na bezinky a když jsem narazila na tento, málem jsem se utloukla smíchy. Jdu to vyzkoušet, zvláště, když to tolik lidiček chválí. Už se nemůžu dočkat, až ochutnám. Hele, ale zajímavé je, že recept je vlastně určen mužům, ale reagují hlavně ženy !!! 🙂

  7. Jejda, to jsem ráda, že jsem ještě zkusila na netu zalovit v receptech a narazila na Váš skvělý návod, u kterého jsem se pobavila. Bezinky na mě už čekají v kuchyni. Likér už jsem udělala, teď přijde na řadu džem. Také ale radši odstraním pecičky přepasírováním. Děkuji a jsem moc zvědavá na výsledek.
    Prosím, máte někdo zkušenost s tím sterilováním kompotů nebo džemu v troubě? Paní Dana píše, že skleničky dá na 50 stupňů do trouby, ale neuvedla, na jak dlouho. Poraďte. Díky

  8. Teď mi došlo, že paní Dana v té troubě asi skleničky jen ohřívá a vůbec už nesterilizuje hotový džem.
    Prosím, pokud někdo zaváříte v troubě, napište svůj postup. Díky

  9. Otrhávat bezinky rukou je dost pomalé a hlavně barevné (tedy ty ruce jsou pak barevné).
    Osvědčila se mi vidlička:
    do jedné ruky -té,která není dominantní-je třeba uchopit stonek bezinky, do druhé ruky obyčejnou vidličku od jídelního příboru. Vidličkou zachytáváme kuličky bezu a mírným trhnutím je oddělujeme od stonků. Odpadá tím pracné vymývání bezinkové barvy z rukou.

    Při čtení receptu jsem se dobře bavila,ale zjistila jsem,že tento způsob není pro mne. Než jsem totiž dočetla až do konce,tak jsem už dávno zapoměla,co jsem měla udělat na začátku.
    Zdar všem,kteří se pustí do výroby tohoto,jistě výborného džemu.

  10. bezvadnej recept…navrhuji je psát takto vždy ve dvou verzích (obyč. a tuto)…zdaleka to není jen pro muže nebo IT pracovníky, jak píšete…: ))) Ohledně Vaší nespokojenosti s mytím již otrhaných kuliček, jejich nepolapitelností a (jejich) snahou zmizet ve výlevce: snad by to vyřešilo, že vše umyjete předem? před otrháváním…a pak už šup s tím do hrnce…pokud by tam ještě nějaké “bakterie” přece jen zůstaly, věřím, že horko je zahubí…

    PS: pobavila jsem se i při představě jak paní kolegyně meje psa…původně bílého: )))

  11. Konečně někdo se smyslem pro humor,jenom já bych spíše řekla,že bez nezapáchá ,ale krásně voní.Vyrábím každoročně různé nápoje a sirupy z květů a přes zimu si rodina libuje a do jara vše spotřebujem.Včera jsem si z práce přinesla kýbl bezinek(pracuji v lese) obrala jsem ho(používám igelitové rukavice na barvení vlasů) ,mísu s obranýma kuličkama jsem si položila na kýbl jablek a nesla jsem to ze zahrady do kuchyně.V kuchyni se mi na kbelíku utrhlo ucho a bylo jak se říká vymalováno-červené bylo vše včetně mě.Ale dnes do toho jdu znovu,protože co tě nezabije to tě posílí a už se těším na tu dobrotu.

  12. Dobrý den, s vařením domácích marmelád a džemů mám zkušenosti, i když častěji vyrábím spíše různé zeleninové omáčky, čatný, kečupy a dipy. Jen bych Vás chtěla trochu poopravit co se výběru jablek týče – píšete že se mají použít měkká a sladká jablka, což je špatně, jablka se do džemů přidávají zejména proto, že jde o ovoce bohaté na pektiny – látky které mají na svědomí tuhnutí a způsobují želé konzistenci – a jablka obsahují nejvíce pektinů právě v nedozrálých a tvrdých plodech, takže pokud chcete přisladit, dosypte cukr. Pokud však používáte želírovací cukr a nesnažíte se konzistenci upravit pouze pomocí přírody, není třeba na původní receptuře měnit nic 🙂

  13. Pane, nestydím se Vám říci, že jste Ten-který-umí. Přižnám se Vám, že jsem profi. pracoval s manuály a sám jsem nějaké návody napsal . A na nějaké vydařené “sex-SSM-akci” jsem dokázal spočítat, realizovat a popsat cca sluneční hodiny (se “šíbrem”). Ale: to co Vy jste dal za text, to nemá chybu. To i Mat + Pat při konfrontaci se školením bezp. práce mají co dohánět. Jen dále Pane Člověče, Laďa Frantal

  14. Do možná obou návodů bych připojila ještě poznámku, že syrové bizinky neradno ochutnávat – letos v létě jsem je dělala poprvé, vnučka se jimi krmila s ohromnou chutí – skonzumovala téměř celé okvětí. Bohužel jsou čerstvé jedovaté – způsobují docela silné zažívací obtíže. Sušením nebo tepelnou úpravou je tato vlastnost eliminována.
    Chudák holka asi půl hodiny průběžně zvracela, ještě další půlhodinu jí bolelo bříško a pak se to srovnalo. Nevylučuji, že u citlivějších jedinců by mohly být následky těžší…
    Vaření zdar

  15. Díky,díky právě vyrábím likér a ještě jsem se chtěla podívat na další možnosti zpracování bezinek-prý jsou dobré na nervy -a mohu potvrdit, návod na džem mě opravdu pobavil a určitě to zkusím,napište kuchařku a dejte vědět kdy vyjde
    ps.do likéru dejte trchu francovky-budeta překvapeni

  16. Ahoj Adame, vařím bezinkový likér každoročně od roku 2009, už mám vypracovaný svůj recept, tak 30-70 litrů za sezónu, věřím tomu, že je zdraví a je to na mně a okolí znát…
    Také někdy dělám džem, ale na tvůj návod nikdo nemá, dost jsem se pobavil a vše můžu jen potvrdit.
    Před heřmánkem smekni, před bezem klekni – a je to pravda

Leave a Reply to Martina Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *